078-6169069
of stuur een E-mail

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig actueel nieuws en tips.

Voor grip op uw geld:

 • Financiële helderheid, nu en in de toekomst
 • Transparant en onafhankelijk advies
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geen overbodige kosten meer
 • Een investering die zich snel terugverdient

Laatste tweet

Bekijk alle tweets
» Terug naar vorige pagina

10-01-2014

Is het verstandig om nu een huis te kopen?

(bron: Vereniging Eigen Huis)

Woningmarktplan

1. Is het verstandig om nu een huis te kopen?
2. Welk risico loop ik bij het kopen van een woning?
3. Is het verstandig om nu mijn huis te verkopen?
4. Moet ik eerst mijn woning verkopen voordat ik een ander huis koop?
5. Heb ik nog mogelijkheden als starter om een woning te kopen?

1. Is het verstandig om nu een huis te kopen?

Dat is pas achteraf te zeggen. Omdat de huizenprijzen eerder dalen dan stijgen, duurt het langer voordat u alle bijkomende kosten heeft terugverdiend via een waardestijging van uw woning. Sinds 15 juni 2011 is de overdrachtsbelasting 2% in plaats van 6%. Hiermee zijn de bijkomende kosten bij de aankoop van een woning flink verlaagd. Ook belangrijk voor u om te weten is, dat u in 2014 nog maar 4% extra geleend krijgt om deze bijkomende koste te financieren. Is het meer dan 4%, dasn zal u dit uit eigen middelen moeten betalen. Niet alleen de aankoopprijs is van belang, maar ook de hoogte van de hypotheekrente en deze is momenteel relatief zeer laag. Dus een lage aankoopprijs en een lage hypotheekrente op dit moment zijn voor u het overwegen van een woningaankoop het wellicht waard.

2. Welk risico loop ik bij het kopen van een woning?

Als u een woning koopt levert u dat veel woonplezier op. Maar er kleven ook risico's aan:

 • Rentestijging
  Het kan zijn dat de lasten in de toekomst stijgen doordat de de hypotheekrente na afloop van uw rentevaste periode kan stijgen.
 • Inkomensverandering
  Als het (eventueel tweede) inkomen geheel of gedeeltelijk wegvalt, kan het zijn dat u de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen. Denk aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden.
 • Vermogensverlies
  Waardedaling van de woning kan tot een aanzienlijk vermogensverlies leiden. Dit gebeurt als u de woning voor een lagere prijs verkoopt dan waarvoor u het huis heeft gekocht. Bovendien is het de vraag of u de bijkomende kosten terug heeft verdiend.

3. Is het verstandig om nu mijn huis te verkopen?

Op dit moment zit de woningmarkt in een dal en kunnen de huizenprijzen nog verder dalen. Dit is niet de tijd om de beste prijs voor uw woning te krijgen. Toch hoeft dat geen belemmering voor verkoop te zijn: de omstandigheden voor de koop van een volgend huis zijn ook anders. Aan de koopzijde dalen de huizenprijzen ook en heeft u het voordeel van een relatief lage hypotheekrente. Doordat er veel huizen te koop staan, heeft u een ruime keuze en kunt u ruim de tijd nemen om uw keuze te bepalen. Bijkomend voordeel kan zijn dat duurdere woningen in het algemeen meer in prijs zijn gedaald dan goedkopere woningen.

4. Moet ik eerst mijn woning verkopen voordat ik een ander huis koop?

De vraag is eigenlijk of u zich de lasten van twee woningen kunt én wilt veroorloven. Op dit moment kan het namelijk lang duren voordat uw oude woning is verkocht. Hoe lang dat duurt, is onder andere afhankelijk van de prijs die u er voor vraagt, welk type huis u heeft, de locatie, de staat van onderhoud, hoeveel andere huizen er in de buurt te koop staan, enzovoort. De verkooptijd kan uiteenlopen van enkele weken tot meer dan twee jaar. Houd er rekening mee dat de verkooptijd en de verkoopprijs kunnen tegenvallen. Wie zich dergelijke tegenvallers niet kan of wil veroorloven, doet er verstandig aan eerst het oude huis te verkopen voordat een ander huis wordt gekocht. In dat geval heeft het weinig zin om nu al een bod uit te brengen op een andere woning.

Tip: U kunt bij de verkoper bedingen dat u koopt met de ontbindende voorwaarde dat u uw oude huis binnen een bepaalde periode voor een bepaalde prijs verkoopt. Laat u zich over het gebruik van een dergelijke ontbindende voorwaarde goed voorlichten door een deskundige.

5. Heb ik nog mogelijkheden als starter om een woning te kopen?

In verband met de bezuinigingen bij de overheid is in 2010 de landelijke Koopsubsidie beëindigd. De overheid is vorig jaar ook gestopt met haar financiële deelname in de Startersleningen. Daarmee zijn twee belangrijke steunmaatregelen voor starters en mensen met een laag inkomen weggevallen.
Gelukkig hebben verschillende gemeenten de Starterslening

Tegenover deze tegenvallers staat dat de huizenprijzen zijn gedaald, waardoor ze betaalbaarder zijn geworden. De keuze is ook groot op dit moment en over de prijzen kan in het algemeen goed onderhandeld worden. Daarnaast staat de hypotheekrente nog steeds op historisch laag niveau. Groot voordeel is dat de overdrachtsbelasting verlaagd is.

Als starter zijn er vele mogelijkheden.
Graag leg ik deze persoonlijk aan u uit.
Stuur een bericht baar info@pauldekok.nl

» Terug naar vorige pagina

Rudyard Kipling-erf 312
3315 AL Dordrecht
Telefoon: 078-6169069
Fax: 084-7561242
Mobiel: 06-5359 2603
E-mail: info@pauldekok.nl