078-6169069
of stuur een E-mail

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig actueel nieuws en tips.

Voor grip op uw geld:

 • Financiële helderheid, nu en in de toekomst
 • Transparant en onafhankelijk advies
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geen overbodige kosten meer
 • Een investering die zich snel terugverdient

Laatste tweet

Bekijk alle tweets
» Terug naar vorige pagina

31-08-2017

MINDER HYPOTHEEK DOOR TELEFOONABONNEMENT!

Een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone wordt een lening met BKR registratie. Dit heeft gevolgen voor je hypotheek, o.a. wat je maximaal kunt lenen.

‘Gratis telefoon’

In Nederland is een telefoonabonnement waarbij de telefoon gedurende de abonnementsduur wordt afbetaald populair. Met name jongeren hebben vaak niet voldoende geld om de nieuwste iPhone of Samsung ineens te betalen. Bij deze ‘gratis telefoon’ is sprake van een lening.

 • Volgens onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) 60% van de jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar een telefoon op afbetaling.
 • In de leeftijd 18 tot en met 24 jaar is dit zelfs 85%. Dit is sinds 2017 niet zonder gevolgen.

Gedoogsituatie opgeheven

Vanaf 1 januari 2017 moeten aanbieders van een ‘telefoon op afbetaling’ aan dezelfde eisen moeten voldoen als bij geld lenen. Naast de melding 'geld lenen kost geld', moeten aanbieders de kosten voor de telefoon en het abonnement apart op de site vermelden. Ook moet duidelijk zijn wat beiden de gehele looptijd van het abonnement kosten.

Dit moet de keuze voor een abonnement inclusief smartphone of een sim only abonnement met losse telefoon, makkelijker maken.

Telefoonabonnement wordt lening

Vanaf 1 mei 2017 worden nieuwe abonnementen met een telefoon van meer dan € 250,- gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit betekent dat met een BKR-check wordt getoetst of je de 'telefoon-lening' kunt betalen. Daarnaast kunnen andere geldverstrekkers je krediethistorie inzien als je een lening of hypotheek gaat afsluiten. De BKR-registratie geldt niet voor lopende contracten.

Om de kredietwaardigheid te toetsten moet je vanaf 1 mei een inkomens- en lastentoests invullen bij de telecomprovider. Ook moet je gegevens over je gezinssamenstelling, inkomen en woonlasten doorgeven. Een loonstrook of bankafschrift meenemen is niet nodig als het toestel onder € 1000,- is.

Gevolgen abonnement voor hypotheek

Een telefoonabonnementen met BKR-registratie heeft ook gevolgen voor je (toekomstige) hypotheek. De telefoonlening wordt namelijk gezien als een verplichting. Net als bijvoorbeeld een doorlopend krediet of credit card, worden deze verplichtingen in mindering gebracht op je maximale hypotheek.

Een telefonieabonnement kan dus flinke gevolgen hebben voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij een gemiddeld inkomen van € 35.000,- per jaar kun je met een telefoonkrediet van € 25,- per maand rond € 7000,- minder hypotheek lenen. Lees meer over de hypotheeknormen in 2017.


BKR-registratie door telefoon voorkomen

Je kunt een BKR-registratie door een telefoonabonnement voorkomen. We geven een aantal tips:

 • Betaal je telefoon contant en kies voor een sim only abonnement.
 • Sluit een onderhandse lening voor je telefoon.
 • Sluit een zakelijk abonnement op je eigen BV.
 • Kies voor een krediet onder € 250,- gecombineerd met een eenmalige betaling.

Consument beschermen?

Door het telefoonabonnement als lening te behandelen, loopt Nederland weer in de pas met de Europese regels rond consumptieve kredieten. Ook past deze maatregel in het beleid van de overheid om consumenten te beschermen tegen overkreditering (te veel lenen). Dat dit verregaande gevolgen heeft voor de maximale hypotheek wordt duidelijk aan onderstaand voorbeelden.

 • Stel je bent student. Dan heb je te maken met een studielening. Daarnaast heb je een telefoonabonnement met ‘gratis smartphone’ en misschien een credit card waarmee je internetaankopen doet. Al deze verplichtingen verminderen je mogelijkheden om in de toekomst een hypotheek af te sluiten.
 • Hetzelfde geldt voor een gezin. Als daarbij de telefoonabonnementen van de kinderen (met gratis smartphone) door de ouders worden betaald, kun je de gevolgen voor de maximale hypotheek wel nagaan.

Eerder werd al roodstand op je betaalrekening geregistreerd bij BKR, met ook de nodige gevolgen voor de hypotheek.

Betuttelend of niet?

Betuttelend of niet, wie in de toekomst een hypotheek wil afsluiten moet zoveel mogelijk verplichtingen inlossen. Daarnaast wordt gevraagd meer eigen geld in de hypotheek te stoppen, door een lagere maximale hypotheek in 2017. Sparen is daarom het advies, ondanks de lage spaarrente.

Vriendelijke groet,
Financieel Onderhoud
Paul de Kok

» Terug naar vorige pagina

Rudyard Kipling-erf 312
3315 AL Dordrecht
Telefoon: 078-6169069
Fax: 084-7561242
Mobiel: 06-5359 2603
E-mail: info@pauldekok.nl