078-6169069
of stuur een E-mail

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig actueel nieuws en tips.

Voor grip op uw geld:

 • Financiële helderheid, nu en in de toekomst
 • Transparant en onafhankelijk advies
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geen overbodige kosten meer
 • Een investering die zich snel terugverdient

Laatste tweet

Bekijk alle tweets
» Terug naar vorige pagina

31-08-2017

HYPOTHEEK VERHOGEN WAAR MOET JE OP LETTEN!

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

De hypotheek verhogen wordt vaak gebruikt om een verbouwing te financieren. Huizenbezitters kunnen op deze manier geld maken uit hun woning, zonder deze te verkopen. Wanneer de woningwaarde hoger is dan de hypotheek (overwaarde), kan door de hypotheek te verhogen geld vrij gemaakt worden.

Onderhandse verhoging of tweede hypotheek

Voor het ophogen van de hypotheek kun je kiezen voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek.

 • Onderhandse verhoging hypotheek: hiervoor moet de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger zijn dan de huidige hypotheek, Je hebt destijds bewust de hypotheek hoger ingeschreven of je hebt afgelost. Binnen die ruimte kun je de hypotheek onderhands verhogen.
 • Hypotheek verhogen met tweede hypotheek: Als je huidige inschrijving geen extra ruimte biedt, kun je de hypotheek ophogen door een nieuwe hypotheek afsluiten naast je bestaande hypotheek.

Normen bij verhogen hypotheek

Elke verhoging van de hypotheek wordt door de geldverstrekker gezien als een nieuwe hypotheek. Deze moet daarom getoetst worden aan de nu geldende hypotheeknormen. Dit betekent dat de verhoogde hypotheek moet passen binnen de inkomensnormen en de maximale hypotheek in verhouding tot de woningwaarde.

Fiscale gevolgen verhoging

Verhoog je de hypotheek voor de verbouwing of verbetering van je woning, dan is ook de hypotheekrente van de nieuwe hypotheek fiscaal aftrekbaar. De hypotheek moet daarbij in 30 jaar en minimaal annuitair worden afgelost.

Kosten verhogen hypotheek

Voor het verhogen van de hypotheek maak je een aantal kosten. Je betaalt afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek (advies en bemiddeling). Dit kost bij de geldverstrekker rond € 1.000,-. (Ter indicatie: kosten verhogen hypotheek Rabobank is € 1.100,- bij ING € 900,-). Schakel je een onafhankelijke adviseur in, dan zijn de kosten iets hoger. Hij of zij maakt daarvoor een afweging of je goedkoper uit bent met een andere vorm of geldverstrekker.

Daarnaast moet de woning opnieuw getaxeerd worden en moet je naar de notaris. Enkel bij een tweede hypotheek is een notaris nodig. Wanneer je binnen de inschrijving blijft, bespaar je dus op de notariskosten. Door deze kosten is het verhogen van een hypotheek interessant bij een lening vanaf € 25.000,-. Vanaf dat leenbedrag weegt de lagere hypotheekrente op tegen de kosten.

Denk ook aan oversluiten

Het is interessant de hypotheek te verhogen, in combinatie met het oversluiten van de hypotheek. Naast het verhogen van de hypotheek, kies je dan voor de laagste hypotheekrente in de markt en voorwaarden die aansluiten bij je huidige situatie. Dit is iets meer werk dan enkel de hypotheek verhogen, maar je hypotheek is daarmee weer helemaal up-to-date.

Overwaarde woning verzilveren

De overwaarde op de woning kan ook gebruikt worden om ruimer te kunnen leven. Deze wens speelt vaak op latere leeftijd. Dit is echter ook het moment dat geldverstrekkers voor de leencapaciteit rekening gaan houden met het pensioen inkomen. De mogelijkheden om 'het huis op te eten' zijn hierdoor beperkt. Nieuwe initiatieven zoals de Verzilver Hypotheek maken het mogelijk om de overwaarde te verzilveren.

Andere financieringsmethoden

Er zijn een aantal alternatieven voor het verhogen van de hypotheek die mogelijk voordeliger zijn.

 • Spaargeld: door de lage spaarrente van dit moment kan het voordelig zijn om uw spaargeld in te zetten.
 • Consumptief krediet: bij een laag leenbedrag (tot € 25.000) is het voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten. Je betaalt dan geen kosten voor advies, taxatie en notaris. Daarbij is ook de rente van een consumptief krediet fiscaal aftrekbaar als je je aan bovenstaande voorwaarden houdt.

 • Financieel Onderhoud
  Paul de Kok
» Terug naar vorige pagina

Rudyard Kipling-erf 312
3315 AL Dordrecht
Telefoon: 078-6169069
Fax: 084-7561242
Mobiel: 06-5359 2603
E-mail: info@pauldekok.nl