078-6169069
of stuur een E-mail

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig actueel nieuws en tips.

Voor grip op uw geld:

  • Financiële helderheid, nu en in de toekomst
  • Transparant en onafhankelijk advies
  • Persoonlijke begeleiding
  • Geen overbodige kosten meer
  • Een investering die zich snel terugverdient

Laatste tweet

Bekijk alle tweets
» Terug naar vorige pagina

31-08-2017

AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK

Bij deze hypotheekvorm betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. U bouwt met de hypotheek geen vermogen op waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen. Als u niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde.

Bij verkoop van het huis, of aan het einde van de looptijd, moet u in principe de hele lening terugbetalen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.

Hoe werkt het?

Einddatum: aflossen of verlengen?
Het aflossen van de hypotheek aan het einde van de looptijd kan met eigen geld of met de opbrengst van de verkoop van de woning. Ook kunt u onderzoeken of uw bank de looptijd wil verlengen. Meestal gebeurt dit niet automatisch. De meeste geldverstrekkers stellen voorwaarden aan verlenging. Zij toetsen dan uw inkomen weer en kijken opnieuw naar de waarde van de woning. Lees meer

Wat kan een huiseigenaar doen?
U kunt de hypotheekschuld op verschillende manieren omlaag brengen. Bijvoorbeeld door tussentijds af te lossen. Bij de meeste banken kunt u jaarlijks tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Soms meer. Een bedrag ineens, of regelmatig via internetbankieren. Momenteel is de rente historisch laag. Als u een nieuwe renteperiode aangaat met een lagere hypotheekrente, houdt u maandelijks geld over. Dit geld kunt u gebruiken om af te lossen, of te sparen en later mee af te lossen.
Ook kunt u overwegen de hypotheek om te zetten in een (deels) annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen lost u maandelijks af.

Als u tussentijds wilt aflossen, bekijk dan of dat in uw geval aantrekkelijk is en hoe het zit met de belasting. Bij het aflossen ontstaat vaak een (grotere) overwaarde. Om maximale renteaftrek te behouden moet de huiseigenaar bij verkoop van het huis de overwaarde weer investeren als hij binnen drie jaar een nieuw huis koopt. Het is natuurlijk ook belangrijk genoeg geld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Het is niet makkelijk om het geld weer uit de stenen te halen. Lees meer over aflossen

Verhuizen en oversluiten
Een verhuizing naar een andere koopwoning heeft gevolgen voor de hypotheek. Voor verhuizers mag een aflossingsvrije hypotheek bij veel geldverstrekkers niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het nieuwe huis, ook al hadden ze eerder een hoger aflossingsvrij deel. Ook als u de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker geldt deze grens. Er zijn geldverstrekkers die meer ruimte bieden.

Uw hypotheeksituatie

Is uw hypotheek nog betaalbaar? Onderzoek het of praat eens met een hypotheekadviseur. Wat moet u allemaal bekijken of weten?


Wat gebeurt er aan het eind van de looptijd met mijn aflossingsvrije hypotheek?

Uw geldverstrekker neemt meestal tenminste 6 maanden voor de einddatum contact met u op. Hij attenteert u op het aflopen van uw aflossingsvrije hypotheek en vraagt naar uw plannen. Kunt en wilt u de hypotheek geheel aflossen? Of wilt u onderzoeken of u een nieuwe hypotheek kunt krijgen? Soms biedt de geldverstrekker direct aan om de hypotheek voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar voort te zetten.

Als u een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, zal de hypotheekadviseur bekijken of u aan de huidige hypotheekregels voldoet. Daarbij spelen uw inkomen, de marktwaarde van uw woning en uw eventuele andere leningen een rol. Het is dus niet vanzelfsprekend dat u weer een hypotheek kunt krijgen. Ook al heeft u de lopende hypotheek altijd zonder problemen betaald. Het kan ook zo zijn dat u alleen een hypotheek met een maandelijkse aflossing kunt krijgen.

Aandachtspunten

  • Houdt u ook zelf de einddatum in de gaten. U vindt de einddatum terug in uw hypotheekvoorwaarden of hypotheekofferte.
  • Het is aan te raden dat u 10 jaar voor de einddatum een aantal zaken op een rij zet. Is uw pensioeninkomen voldoende om de hypotheek te blijven betalen? Is het voor u misschien beter om al te beginnen met aflossen? Spreek hierover met uw hypotheekadviseur.
  • Een lager inkomen betekent minder hypotheekrenteaftrek. Daardoor stijgen uw netto lasten. Hiermee houdt uw hypotheekadviseur rekening bij uw hypotheekaanvraag.
  • Uw recht op hypotheekrenteaftrek vervalt in 2031 of daarna. Het moment is afhankelijk van de startdatum van uw hypotheek. Als u geen renteaftrek meer heeft, krijgt u hogere maandlasten.

Hoe nu verder

  • Voor een onafhankelijk advies kunt u uiteraard bij ons terecht

Vriendelijke groet,
Financieel Onderhoud
Paul de Kok

» Terug naar vorige pagina

Rudyard Kipling-erf 312
3315 AL Dordrecht
Telefoon: 078-6169069
Fax: 084-7561242
Mobiel: 06-5359 2603
E-mail: info@pauldekok.nl